AZ 1956-OS FORRADALOM TÖRTÉNETÉNEK DOKUMENTÁCIÓS ÉS KUTATÓINTÉZETE KÖZALAPÍTVÁNY - WWW.REV.HU
BUDAPESTI FELKELŐ CSOPORTOK - ÉLETRAJZ
ÉLETRAJZ
INTERJÚ ÉS KÉPEK  < vissza 
Tóth József (1927-1959)
Monoron született 1927-ben, házasságon kívül. Édesanyja alkalmi munkás volt. Miután kijárta a nyolc elemit, a Kertimag Termelő Vállalatnál helyezkedett el segédmunkásként, később a FÜSZÉRT kocsikísérője lett, és ezt az állását megtartotta letartóztatásáig. 1950-ben megnősült, házasságából két gyermek született. Monoron lakott.
1956. október 30-án élelmiszer-rakománnyal érkezett Budapestre, és Kóté Sörös József barátjával (akivel lényegében mindvégig együtt tevékenykedett) egy igazoltatás kapcsán a Vajdahunyad utcai felkelőkhöz csatlakozott. A csoporttal kivonult a Köztársaság térre, de a forrásokból nem derül ki, hogy volt-e szerepe az ostromban, illetőleg a lincselésben. A november 4-i szovjet bevonulást követően részt vett a fegyveres ellenállásban, ő lett a csoport golyószórósa, egyszer a légnyomástól összeesett. A harccal 5-e este hagyott fel. Ezen az estén a Conti utcában egy felkelőbázison véletlenül elsütötte a fegyverét, a lövedék azonban szerencsére csak horzsolást okozott a parancsnok lábujján. Viszontagságos hazatérése után felvette a munkát a FÜSZÉRT-nél.
1957. július 18-án letartóztatták. A "Wittner Mária és társai" per IV. rendű vádlottjaként került a bíróság elé. Az egyik tárgyalási napon rendkívüli tettet hajtott végre. "... Nem fogadták el tanúit, akik bizonyították volna, hogy ő még Monoron volt [...] 30-án, tehát a Köztársaság téri csata idején [...] bepörgött hirtelen és mondta, hogy nem igazságos a népbíróság. Erre a Tutsek, hogy meri maga a népbíróságot rágalmazni [...] Tóth felkeveredett pillanatok alatt a bírói pulpitus tetejére, aztán szétvágott köztük, a Tutsek kapott két monoklit, az ülnöknek is odavágott, annak eleredt az orra vére [...] fegyőrök [...] odarohantak, birkózás minden, kiterítették Tóthtot [...] kéz-láb bilincsbe rakták, és akkor Tutsek elrendelte, hogy kiüríteni az egész ügyészségi folyosót" - mondta Wittner Mária egy interjúban. A történetet levéltári forrás is alátámasztja. Első és másodfokon egyaránt halálra ítélték, és ezt a döntést a kegyelmi tanács egyöntetűen jóváhagyta. 1959. február 26-án kivégezték.
Forrás: BFL 8046/58, TH V-142941 - Wittner-OHA.   
Tóth József
Tóth József
Copyright © 2007 Az 1956-os Magyar Forradalom Történetének Dokumentációs és Kutatóintézete Közalapítványimpresszum
BUDAPESTI FELKELŐ CSOPORTOK - ÉLETRAJZ