ISMERTETÉS

A Magántörténelem – 1956 és a Kádár-korszak egy olyan társadalomtörténeti összeállítás, amelyben személyes emlékek segítségével idézzük fel a XX. század második felét, az 1956-os forradalmat és a korai Kádár-korszakot. Az emlékezők, az Oral History Archívum interjúalanyai több évtized távlatából mondták el életüket, a velük történteket, a történelmi, politikai vagy magánéleti eseményeket, és értékelték, értelmezték azokat. Felelevenítették a forradalom alatti és a szellemi ellenállásban kifejtett tevékenységüket, a megtorlást, a börtönéveket, majd a szabadulás utáni visszailleszkedés nehézségeit. Azokat az emberi sikereket és tragédiákat, az engedményeket és a megszorításokat, amelyek egyszerre jellemezték az ellentmondásos Kádár-korszakot. Az interjúkból nyomon követhető az a folyamat is, amelynek során a hatalom szándéka, illetve a diszkrimináltak helyzete változott a korszakban. Egy-két visszaemlékezés betekintést enged az időszak kulturális és tudományos életébe is.

Az interjúkat a könnyebb olvashatóság érdekében – az interjúalany eredeti beszédstílusát megőrizve – rövidített, szerkesztett változatban adjuk közre, és a korszak hangulatát idéző fényképekkel, dokumentumokkal, valamint az eredeti beszélgetésből válogatott hangrészletekkel illusztráljuk.

A tartalomszolgáltatás az interjúk alapadatait ismertető listával indul. Egy-egy tétel az interjúalany nevét, születési (halálozási) évét, foglalkozását és életútjának főbb állomásait, az interjú hozzáférhetőségét, számát, készítésének idejét, terjedelmét és az interjúkészítő nevét foglalja magába. ikon jelzi a szerkesztett interjút, ikon a hangrészletet, ikon pedig az interjúalanyról készült portrét.

Az interjúalany nevére kattintva az emlékező életrajzát, fotóját, valamint az interjúrészlet megtekintését és a hangdokumentumok lejátszását lehetővé tevő linkeket tartalmazó képernyőhöz jutunk. Az interjúrészlet címére kattintva behozható a szerkesztett szöveg. A cím alatti hang-linkekre kattintva megjelenik a hangdokumentum terjedelmi adatait tartalmazó képernyő, ahol egy ismételt kattintással indítható el a lejátszás. Mivel ezek általában több száz KB, illetve 1–2 MB nagyságú fájlok, a rendelkezésre álló sávszélesség függvényében ezek lassabban töltődhetnek le. A lejátszáshoz szükséges a Windows Media Player telepítése. A fotóra és a szövegközi fényképekre kattintva azok nagyobb méretű nézőképe és adatai érhetők el.

A magyar nyelvű interjúkhoz készült egyedi lábjegyzeteket felső index-számmal jelöltük. Ezek linkek, amelyekre kattintva az interjú végén található lábjegyzetszöveghez juthatunk. A lábjegyzet tényleges szövege előtt álló „lábjegyzetszámot” jelölő linkre kattintva pedig visszajuthatunk az eredeti szövegrészhez. Az intézeti adatbázisból összeállított KISLEXIKON segít a szövegekben előforduló (elsősorban a forradalomhoz kapcsolódó) események, fogalmak, intézmények és személyek megismerésében.

A tartalomfejlesztés – szűkebb terjedelemben – angol nyelven is elérhető, amelyre az interjúalany életrajzát megjelenítő oldalról lehet átmenni.

Copyright © 2004 Az 1956-os Magyar Forradalom Történetének Dokumentációs és Kutatóintézete Közalapítványimpresszum