Használati utasítás a fotóadatbázishoz

KERESÉS

A fotóadatbázisban különböző szempontok szerint lehet képet keresni, ha rákattint a "FOTÓ KERESÉS" sorra a z Intézet honlapján. Ezután megjelennek a keresés lehetséges szempontjai a kereső oldalon: A fényképcíme, a készítés időpontja, a készítés helye és a kép készítőjének neve , és a képen szereplő személy szerint.

Így lekereshető például minden tüntetésen készült kép, ha a kép "CÍME" rovatba a tüntetés szót írjuk, minden 1956-ban készült kép, ha a "KÉSZÜLT" rovatba ezt az évszámot írjuk, vagy minden Budapesten készült kép, ha a "FÖLDRAJZI HELY" rovatba a Budapest szót írjuk.

Szűkíthetjük is a keresést, ha mindhárom rovatot kitöltjük, a fenti példa beírása esetén megkapunk minden budapesti 1956-os tüntetésen készült fényképet.

A kép címe rovatban mindig annak a konkrét kifejezésnek, mondatnak a szavaira keres a program, ahogy azt a képet munkatársunk meghatározta, pld: "felkelők  fellobogózott tankon Nagykörúton". A program nem ismer szinonímákat, és a ragozott alakokat is megkülönbözteti, tehát a fenti példa esetén: Ha "tank"-ot keresünk, a "harckocsi"-t nem fogja kiadni, és a tank más ragozott alakjait sem. "Tankon" alak esetén nem kapjuk meg a "tank" "tankkal" stb alakokat.

Ez hátrány, mert természetesen a felhasználó nem ismerheti konkrétan a képet leíró mondatot, de van mód a program "kicselezésre". Nem szükséges a teljes ragozott szót leírni, elég egy szótőt, egy csonkot meghatározni (nem is szükséges annak valós, értelmes szónak lennie.) Jelen példa esetén elég azt beírni, hogy "tank" és a program az összes ragozott alakot lehozza (más példa: "tünte" esetén: tüntető, tüntetés, tüntetőkkel stb.), ezért találja a kereső kocka mellett egy kis kockában az "x...." kifejezést. Aszerint, hogy a kis x-et hol helyezi el a ...-hoz képest kijelöli, hogy az adott szó vagy kifejezés, amit a kereső négyszögbe írt az eredeti leírásban hol szerepel.

Beírja "tüntet"

x...    esetén: Tüntető tömeg a Nagykörúton

...x...esetén: menekülő tüntetők a parlament előtt

...x    esetén: Kovács János tüntet

Fentiekből következik, hogy célszerű a kis x-et középre helyezni, és ez minden olyan kereső négyszögnél igaz, ahol ezt a program felkínálja. Szinonímák esetén egyetlen mód van a keresés körét minél teljesebbé tenni: minden eszünkbe jutó szinonímára külön keresést kell végezni.

A "KÉSZÜLT" rovatnál középen egy kis relációsjel látszik. Ennek az a célja, hogy ha nem ismeri pontosan a készítés időpontját, de szeretné azért szűkíteni a képek körét, ezek alkalmazásával megteheti.

Példa:

= 1956   minden 1956-ban készült képet keresi

< 1956 minden 1956 után készült képet keresi

>1956 minden 1956 előtt készült képet keresi

A"FÖLDRAJZI HELY" mindig városra keres.

A "FOTOGRÁFUS" személyére kétféleképp kereshet. Kiválaszthatja listából, melyet a keresőnégyszög melletti kis kék négyszögre kattintva kap meg, vagy keresheti az adott fotós "VEZETÉK-" ill. "KERESZTNEVE" szerint is, azokat beírva. Nem szükséges mindkét ablakot kitölteni, ill. a teljes nevet leírni, ugyanúgy, ahogy a kép "CÍMÉ"-nél járt el.

A keresést mindig az "OK"-ra kattintva indítja el.

A keresés elindítása után kap egy listát, melyben a kép egyes adatai szerepelnek valamint megjelenik a kép nézőképe a képernyő bal oldalán.

 

RÉSZLETES ADATOK ÉS FELHASZNÁLÁS/RENDELÉS

Ha az egyik kép felkelti érdeklődését, és további adatokra lenne kíváncsi, ha képre az egér bal gombjával kétszer rákattint, megjelenik a kép a teljes képernyőn összes adatával.

Amennyiben a képet szeretné megrendelni az 1956-os Intézettől, egyetlen adatra van innen szükség, mely a kép "FÁJLNEVE" (pld: 00001593.tif). Ha ezt elküldi emailben munkatársunknak, ő a kép jogdíjaira, a kép elérhető felbontásaira stb, további információkat ad Önnek. A képek felhasználhatósága mind technikai mind jogi szempontból más és más, ezért több kép rendelése esetén minden egyes kiválasztott kép fájlnevét meg kell küldeni.   

Munkatársunk. Sárközy Réka, email címe: h13051sar@helka.iif.hu