ÉLETRAJZ
angol 
INTERJÚ ÉS DOKUMENTUMOK  < vissza 
Horváth Csaba (1932)
Budapesten született, apai ágon református kisnemesi, anyai ágon ausztriai eredetű, katolikus családban. Édesapja katonatiszt volt, az 1940-es években az esztergomi laktanya parancsnokaként szolgált, illetve a fronton harcolt. A családot a front elől Németországba menekítették. Az angol megszállási övezetből 1946 őszén tértek vissza Esztergomba. Édesapja amerikai hadifogságba esett, röviddel előttük tért haza. Hamarosan letartóztatták, az orosz hatóságok vizsgálata után szabadon bocsátották, de a magyar hatóság háborús bűnösként - szovjet partizánok kivégzése vádjával - életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte. Ezt követően anyja könyvelőként tartotta el gyermekeit. Apja 1956-ban kiszabadult, de decemberben újra letartóztatták, és visszavitték a börtönbe, majd 1960-ban szabadult.

Az esztergomi bencés gimnáziumban tanult. Az iskolák államosítása után eltanácsolták, vasesztergályos ipari tanulónak állt a Szerszámgépgyárba. Esti tagozaton elvégezte a közgazdasági technikumot, 1952-ben érettségizett. Jelentkezett a közgazdasági egyetemre, de mint osztályidegen nem tanulhatott tovább. 1953-1955 között sorkatonaként bányában dolgozott. 1955 végén visszatért a Szerszámgépgyárba. 1956-ban estis hallgatóként felvették az ELTE jogi karára, illetve az esztergomi gépipari technikumba.

1956. október 26-án, az esztergomi üzemek tüntetésén felkérték, hogy szavalja el a Nemzeti dalt. Jelen volt, amikor az esztergomi páncélos hadosztály parancsnoki épületéből belelőttek a tüntető tömegbe. 28-án az Esztergomi Szerszámgépgyár Munkástanácsának a titkárává választották. A munkástanács a városi nemzeti tanácsba is delegálta, ebben a testületbe szintén titkárrá választották. Mint a munkástanács küldötte részt vett a Nagybudapesti Központi Munkástanács november 21-i, Akácfa utcai ülésén. A Szerszámgépgyárban kinevezték munkaügyi osztályvezetővé.

1957. január 31-én, miután a gyárba új igazgatót neveztek ki, letartóztatták. A megyei rendőrkapitányságon történt kihallgatás után társaival együtt Kistarcsára, majd Tökölre internálták. Júniusban ismét vizsgálati fogságba került, majd december 28-án négy év, majd másodfokon 1958. május 14-én tíz év börtönbüntetésre ítélték. 1963-ban szabadult.

Budapestre költözött, a Láng Gépgyárban kapott esztergályos munkát. 1961-től a Labor Műszeripari Művek munkatársa volt. Befejezte a gépipari technikumot. 1970-től szabadfoglalkozású angol fordítóként kereste kenyerét. 1985-ben esti tagozaton közgazdász oklevelet, majd 1987-ben egyetemi doktori címet szerzett a Marx Károly Közgazdaság-tudományi Egyetemen. A Lapkiadó Vállalat Delta leányvállalata üzletkötője, majd a Primo Könyvkiadó munkatársa volt. Az 1990-es években Aquila néven saját könyvkiadót alapított.

 

 Horváth Csaba: "Egy pillanatig sem bántam meg, amit tettem"

Copyright © 2004 Az 1956-os Magyar Forradalom Történetének Dokumentációs és Kutatóintézete Közalapítvány – impresszum