ÉLETRAJZ
angol 
INTERJÚ ÉS DOKUMENTUMOK  < vissza 
Bácsi József (1926)
Mezőszilason született, Csepelen nevelkedett. Szülei gyári munkások voltak. Az általános iskola elvégzése után a Csepel Vas- és Fémműveknél esztergályos ipari tanuló lett. 1944. december 6-án SAS-behívót kapott, de nem vonult be. 1945 elején önként jelentkezett az akkor alakuló új magyar hadseregbe. Néhány hetes kiképzést követően egységét Wiener Neustadt térségébe irányították, ahol a hadtápterület biztosítása volt a feladatuk. Augusztusban leszerelt, majd visszament a gyár nemesacélüzemébe vasesztergályosnak. Belépett a kommunista pártba. 1946 márciusában letartóztatták, és mint katonaszökevényt másfél év börtönbüntetésre ítélték, de a kommunista párt közbenjárására az ítéletet eltörölték. A Rajk-per idején kiábrándult a pártból, visszaadta a párttagkönyvét. 1951-ben elvégezte a szaktanárképzőt, és 1955-ig iparitanuló-iskolában tanított.

1956-ban tagja volt a Csepel Vas- és Fémművek Ideiglenes Munkástanácsának, majd november 29-én, a végleges központi munkástanács megalakulásakor elnökhelyettesnek választották. 1957. január 12-én letartóztatták, és 1958. február 7-én tíz év börtönbüntetésre ítélték. 1960 áprilisában részt vett a Váci Országos Börtön elítéltjeinek éhségsztrájkjában. 1963 márciusában szabadult.

A csepeli Motorkerékpárgyárban tudott elhelyezkedni esztergályosként, majd a Csepel Vas- és Fémművek Szolgáltatóüzemében dolgozott. 1981-1985 között a Volán Vállalatnál volt raktáros.
 

 Bácsi József: "Soha nem foglalkoztam politikával, ahhoz nem értek, nem vagyok politikus"

 Apám

 Megalakult Csepelen a végleges munkástanács

Bácsi József
Bácsi József
Copyright © 2004 Az 1956-os Magyar Forradalom Történetének Dokumentációs és Kutatóintézete Közalapítvány – impresszum