ÉLETRAJZ
angol 
INTERJÚ ÉS DOKUMENTUMOK  < vissza 
Nádasdy Ferenc (1937)
Középkori eredetű, grófi család szülötte. Anyja polgári származású, eredetileg színésznő volt. Két nővérével együtt a nádasdladányi kastélyban nevelkedett. Apja 1944-ben elesett a fronton. A család a harcok elől Nyugatra menekült. Hazatérve nem költözhettek vissza a kastélyukba. 1948 végén Budapesten telepedtek le. 1951-ben, a kitelepítés elől menekülve anyja gyermekeit rokonoknál helyezte el, ő Dunaharasztiba került.

1956-ban a kecskeméti piarista gimnáziumban érettségizett. A város konzervgyárában helyezkedett el segédmunkásként.
A forradalom alatt Kecskeméten részt vett a sztrájkban, de a városban a szovjet csapatok jelenléte miatt komolyabb eseményre nem került sor. Mivel egyetemi tanulmányait megakadályozták, 1956 végén Ausztriába, majd Kanadába emigrált.

1957 szeptemberétől az USA-ban közgazdaságtant tanult. 1962-től ismét Kanadában élt, a szállodaiparban dolgozott. 1972-1973-ban másfél évet Krétán töltött, ezalatt készítette el A túlélés forradalma című ökológiai-filozófiai tárgyú kéziratát. Ezután visszatért Ottawába.

1969-ben látogatott először Magyarországra. 1991-ben létrehozta a környezet- és természetvédelemmel, illetve művészetekkel foglalkozó Nádasdy Alapítványt és Nádasdy Akadémiát. Sikerült elérnie a nádasdladányi kastély helyreállításának megkezdését. 1998-ban végleg hazatelepült.
 

 Nádasdy Ferenc: "A kanadaiak nagyon rendesek voltak"

 Nádasdy Ferenc: Menekülés az új hazába

Nádasdy Ferenc
Nádasdy Ferenc
Copyright © 2004 Az 1956-os Magyar Forradalom Történetének Dokumentációs és Kutatóintézete Közalapítvány – impresszum