___890616 - dokumentumok anatómiája___Vissza
A Nagy Imre-temetéssel kapcsolatos állambiztonsági dokumentumokban szereplő személyek nyilatkozatai, közlései

Erre az oldalra várjuk az 1989. június 16-ával kapcsolatos dokumentumokra vonatkozó személyes történeteket! 56intezet@iif.hu
A „tárgy” mezőbe, kérjük írják be: 890616

Itt kattinthat a 890616 – Egy nap anatómiája című tartalomszolgáltatásra.

Itt kattinthat a tartalomszolgáltatás 1989. június 16-a és az állambiztonsági szervezet dokumentumai című módszertani bevezetőre.

 

A 890616 - egy nap anatómiája tudományos kutatáson alapuló történeti feldolgozás. Egy történeti feldolgozás szakmai alapját mások által is hozzáférhető dokumentumok, valamint valóságos, vagyis valódi nevükön szereplő, a forrásokban fellelhető, azonosítható szereplők képezik. A temetéssel kapcsolatos állambiztonsági iratok felső- és középszintű tervek és utasítások, illetve összefoglalók a végrehajtásról. Más nem áll rendelkezésre.

Az ezekben a szövegekben szereplő, említett személyekről (hivatásosokról, azonosított és azonosítatlanul maradt hálózatiakról egyaránt) csak két állítás fogalmazható meg. Az egyik, hogy a közölt dokumentáció és a nyilvántartás szerint a szervezet illetve hálózata tagjai voltak 1989-ben, hosszabb vagy rövidebb ideje. Másrészt, hogy az 1989. június 16-ával kapcsolatos tervek, elképzelések e minőségükben számoltak velük.
Nem állítható, és nem is állítottuk, hogy mindezek az emberek az összes feladatot végrehajtották. Nyilván akadtak, akik nem. Sőt, olyanok is, akikkel ezeket nem is ismertették. Nincs okunk kétségbe vonni 1989. június 16-ához fűződő egykorú és mai érzelmeiket sem. Sohasem mondtuk, hogy ez a feldolgozás a teljes történet. Ezt az új oldalt azért hoztuk létre, hogy a történeti dokumentáció mellett - húsz év után - megjelenhessen a másik, a személyes történet és reflexió.

Budapest, 2009. június 19.        Rainer M. János

 

A tartalomszolgáltatás életrajzai között szereplő személyek nyilatkozatai:

Bárándy György nyilatkozata

Gaár Iván nyilatkozata

Damenija Csaba nyilatkozata

Droppa György nyilatkozata

Katkó Tamás nyilatkozata

Kurucz János nyilatkozata

Miklós György nyilatkozata

Nógrádi György nyilatkozata

Nyiri Lajos nyilatkozata

 

Az 1956-os Intézet nyilatkozata dr. Béres László ügyében

 

 


Kérjük írja meg véleményét, javaslatait.
Copyright © 2000 National Széchényi Library 1956 Institute and Oral History Archive
Utolsó módosítás:  2009. november 18. szerda

Keresés a honlapon