___FotoMemoria – Nemzetközi Együttműködési Kultúráért Nívódíj - a legjobb Grundtvig projektek Magyarországon___Vissza

 

Budapesti Történeti Múzeum és Alapítvány a komplex kultúrakutatásért,
Budapest FotoMemoria – A személyes és kollektív emlékezet európai audiovizuális archívuma
Fotomemoria – european Combined audio-visual archive for private remembering and collective memory

A Budapesti Történeti Múzeum (és az Alapítvány a komplex kultúrakutatásért civil szervezet) által koordinált Grundtvig tanulási kapcsolat keretében példaértékűen megvalósított Fotomemoria projekt mind az innovativitás, mind a projektmenedzsment minősége, mind pedig a projektmunka szervezeti kultúrát érintő hatása tekintetében kiváló. A projekt szakmai és szervezési szempontból is professzionális, újító és távlatokban gondolkodni tudó hozzáállást, valamint nagyfokú társadalmi elhivatottságot tükröz.

A családi fotográfiák gyűjtése, digitális képadatbázisokba rendezése, adatolása, illetve az ezekhez kapcsolódó személyes történetek feldolgozása köré épülő projekt célja és hatása egyaránt sokrétű, és nagyon jól illeszkedik az intézmény közép- és hosszú távú stratégiájához.

Az elsősorban gyakorlati ismeretek átadására épülő, interaktív felnőttképzési műhelyek, a projekt keretében fejlesztett tananyag, valamint a létrehozott honlap és adatbázis célja az volt, hogy ráirányítsa a igyelmet a családi fotók forrásértékére és a kutatható képadatbázisok családtörténeti kutatásokban betöltött szerepére.

A résztvevők így olyan módszerek és praktikus ismeretek birtokába kerülhettek, amelyek képessé teszik őket az önálló fotófeldolgozásra, illetve arra, hogy be tudjanak kapcsolódni egy, az internetre épülő, a családi emlékeket megőrző és közzétevő hálózatba.

Oktatói szinten a projekt kiváló lehetőség volt olyan felnőttoktatási és tananyag-fejlesztési tapasztalatok megszerzésére, melyek által lehetővé válik a résztvevő intézmények tevékenységi és szolgáltatási körének bővülése. A projektben kidolgozott képzés ugyanis a szorosan vett fotókezelési technikákon túl külön hangsúlyt fektet a családtörténeti interjúzás módszertanára is.
 
A pályázati keretek között zajlott minőségi munkavégzést segítette a sikerkritériumok pontos meghatározása és megvalósulásuk nyomon követése is. Ezen kritériumok között alapvetően fontos kiindulópont volt a személyes történelmi archívumokhoz történő adatgyűjtés egységes nemzetközi együttműködesi kultúráért nívódíjat nyert projektek.


Koordináló intézmény:
Budapesti Történeti Múzeum és Alapítvány a Komplex Kultúrakutatásért, Budapest
Honlap:
http://fotomemoria.eu


A projekt keretében az 1956-os Intézet kifejlesztette a http://www.rev.hu/privatephoto honlapot.
Projektvezető: Lux Zoltán.

 

A minőség elismerése: kiemelkedő színvonalú nemzetközi projektek az Egész életen át tartó tanulás programban

A Nemzetközi Együttműködési Kultúráért Nívódíj az egész életen át tartó tanulás program (llP) támogatásával megvalósuló, kiemelkedő színvonalú oktatási és képzési projektek elismerésére szolgál. A Nívódíj egységesíti a korábbi minőségdíjak rendszerét, új formájában először 2009-ben kaphatták meg a pályázó intézmények. A kezdeményezés az llP valamennyi alprogramjának intézményi pályázattípusait érinti. Minden határidőre beérkezett, hiánytalan záróbeszámoló automatikusan részt vett a kiválasztásban.

A projektekben folyó áldozatos és elkötelezett munka közvetlen elismerése mellett a díj célja, hogy elhívja a figyelmet a minőség jelentőségére, ugyanakkor biztosítja, hogy a díjazott intézmények szakmai közönség előtt bemutathassák eredményeiket, és megoszthassák tapasztalataikat a program többi résztvevőjével.


 


Kérjük írja meg véleményét, javaslatait.
Copyright © 2000 National Széchényi Library 1956 Institute and Oral History Archive
Utolsó módosítás:  2010. november 3. szerda

Keresés a honlapon