___Történetek a Vasfüggönyről___Vissza

www.ironcurtainstories.eu

Ebben az évben ünnepeljük az Európát négy évtizeden át kettéosztó Vasfüggöny lebontásának 25. évfordulóját. A Keletet a Nyugattól elzáró határvonal emléke idővel lassan elhalványul, a fiatalabb generációk számára hajdani léte már történelem. Az “Iron Curtain Stories” tartalomszolgáltatás történetei végigvezetik az érdeklődőket a kontinenset egykoron átszelő Vasfüggöny vonalának mentén. Akik úton vannak, azok pedig a “Memory of Nations Sites” mobil alkalmazás segítségével ismerkedhetnek meg a határt illegálisan átlépők visszaemlékezéseivel, valamint a határ menti települések történelmével.

A Nemzetek Emlékezete nevű, rangos kutatóintézetekből álló nemzetközi együttműködési hálózat, amely oral history projektek keretében örökíti meg a kommunista múlt emlékeit, 2013-2014 során olyan élettörténeteket gyűjtött egybe és dolgozott fel, amelyekben a Vasfüggöny meghatározó szerepet játszott. Menekültek, embercsempészek, határőrök, kitelepítettek, a határmenti települések lakói mesélik el kalandos fordulatokban gazdag személyes történeteiket. A gyűjteményben 120 - német, cseh, osztrák, magyar, szlovák, horvát és román – kortanú visszaemlékezései olvashatók és hallhatók eredeti illetve angol nyelven. Az általuk elbeszélt 175 helyen játszódó 226 történet a www.ironcurtainstories.eu oldal mellett a Nemzetek Emlékezete együttműködés honlapján (www.memoryofnations.eu) is elérhető, csakúgy mint mobil alkalmazásban.

A mobil alkalmazás használata ingyenes és letölthető Android és iOS operációs rendszerekre is a www.ironcurtainstories.eu oldalról.
A gyűjtemény létrehozását az Európai Unió Európa a polgárokért programja, a Visegrádi Alap, valamint a Cseh-Német Jövő Alap támogatták.

A programban résztvevő intézmények:
Post Bellum (Cseh Köztársaság), Post Bellum (Szlovákia), Johannes-Gutenberg Egyetem (Németország), Isztriai Történelmi Társulat (Horvátország), Máramarosszigeti Emlékmúzeum (Románia) 1956-os Intézet (Magyarország)

Kérjük írja meg véleményét, javaslatait.
Copyright © 2000 National Széchényi Library 1956 Institute and Oral History Archive
Utolsó módosítás:  2015. április 7. kedd

Keresés a honlapon