___Bibó István (1911–1979) Életút dokumentumokban___Vissza
A most megjelent Bibó-dokumentumkötet Huszár Tibor és Hanák Gábor interjúiek láncolatára felfűzve néhány eddig ismeretlen levéllel és eredet dokumentumokkal fűszerezve az eddig legterjesebb Bibó-életrajzot adja az olvasó kezébe.

Vezér Erzsébet, Népszabadság, 1995. szeptember 2.


A könyv, melyről alább beszámolok, tulajdonképpen második, bővítette és szűkített kiadása egy interjúsorozatnak, amit Huszár Tibor készített Bibó Istvánnal. Az első kiadás sokkal kevesebb tárgyi dokumentumot tartalmaz Bibó életére vonatkozóan, mint a második, viszont benne van egy háttérbeszélgetés anyagaa, amely az interjúsorozatot - vagy legalábbis annak első két beszélgetését - előkészítette, és elárul néhány jellemző momentumot azokról a hatásokról, amleyek a bibói alkat, szemléletmód, és elvi alapállás kialakulásának építőkövei lehettek...
A kiadvány gerincét jelntő interjúsorozatot 1976. december 26-tól 1978. március 29-ig készítette Hanák Gábor és Huszár Tibor. Az elsőt Sára Sándor filmezte. A többiről csupán hangfelvétel készült, ezeket az ELTE Szociológiai Intézete rendelte meg és archiválta. Az első felvétel része egy Erdei Ferencről készülő emlékfilmnek. Ennek előkészítése során jutott Huszár Tibor arra a meggyőződésre, hogy Erdei körülményeiről, eszmei alapjairól és fejlődéséről Bibó, a legjobb fiatalkori barát tudja a legtöbb adalékot szolgáltatni. Nyilván az első interjú alapján született meg a sorozat gondolata. Rendkívüli szerencse és haszon a magyar kultúrtörténet számára, hogy a sorozat befejezése is - még az utolsó pillanatban - sikerült. Bibó István 1979. május 10-én hunyt el.

Sz. Nagy Csaba, Élet és Irodalom, 1996. szeptember 6.


Kérjük írja meg véleményét, javaslatait.
Copyright © 2000 National Széchényi Library 1956 Institute and Oral History Archive
Utolsó módosítás:  2006. szeptember 18. hétfő

Keresés a honlapon