___Recenziók: Évkönyv 2009___Vissza

Belügyi objektív

Rejtélyes, azonosítatlan kamera volt látható többször is az 1958-ban kivégzett Nagy Imre miniszterelnök és társai 1989-es exhumálását dokumentáló Új magyar siralom című filmben. Ez is valószínűsítette, hogy a történelmi jelentőségű eseményen nemcsak a rendszerváltás kultikus stábja, a Fekete Doboz forgatott, hanem Belügyminisztérium névtelen csapata is. Az Ember Judit rendezte megrendítő opust már a rendszerváltás évében bemutatták, viszont a belügyi felvételnek egészen a legutóbbi időkig nyoma veszett.

A forrásértékű dokumentáció most jelent meg az 1956-os Intézet évkönyvének dvd-mellékleteként. Mint Topits Judit ismertető szövegéből megtudható, a tudományos kutatóintézet  - sajátos kései adományként a belügyminisztérium egyik egykori, inkognitóját változatlanul őrző alkalmazottjától kapta a felvétel VHS kazettáját. Noha a 94 perces belügyi archív anyag keletkezéséről, készítőiről és felhasználásáról jószerével semmi sem tudható, maga a „rendőrszakmai” felvétel több szempontból is hézagpótló. Ilyen részletességgel egyetlen kamera sem rögzítette a lepusztult 301-es parcellához vezető utat, nem pásztázta végig a terepet. Ráadásul a belügy kamerája lehetet csak jelen az Igazságügyi Orvostani Intézetben, emikor az azonosítási munkálatokat végezték, illetve azon a tájékoztatón, amelyen az antropológusok az olykor kétkedő hozzátartozóknak három nappal a temetés előtt bemutatták a „kétségkívüli bizonyítékokat.”

Heti Világgazdaság, 2010. április 3.

 

Murányi Gábor: Magán- és köztörténeti útikalauz

Kiváló tanulmánygyűjteményről írni mindig feloldhatatlan dilemma a szűk terjedelemmel gazdálkodó recenzens számára: ha az egész kötetről szól, az egyes fejezetek válnak súlytalanná, s „fordítva”: néhány kiemelkedő írás méltatása bőven elegendő hogy elfedje a tudatosan szerkesztett kötet egészének azon értékeit, melyek éppen a tanulmányok egymásutániságával és egymásra reflektálásával jön létre. Márpedig a Mélyfúrások igen jól sikerült, erős évkönyv. (...)

A teljes recenzió itt olvashatja:
/rev/images/content/kiadvanyok/evkonyv2009_konyvhetrec.pdf

Könyvhét, 2010. május


 


Kérjük írja meg véleményét, javaslatait.
Copyright © 2000 National Széchényi Library 1956 Institute and Oral History Archive
Utolsó módosítás:  2010. május 31. hétfő

Keresés a honlapon