___Rainer M. János bevezetője a kötethez___Vissza
Rainer M. János bevezetője a Muddling Through in the Long 1960s. Ideas and Everyday Life in High Politics and the Lower Classes of Communist Hungary című tanulmánykötethez



A következőkben eldicsekszem két kiadványunkkal, mert szeretném, hogyha tudnának róla. Ez a két könyv még korábban jelent meg.

Az egyik ennek az évnek a nyarán. Péteri György barátom, aki a norvégiai trondheimi egyetem professzora, ott Kelet- és Közép-Európa történetét tanítja, és a kelet- és közép-európai kultúrákkal és társadalmakkal foglalkozó kutatási program vezetője, részt vett a mi tavalyi évben lezárult nagy munkánkban, ami a 60-as évek Magyarországáról szól. Amikor ezt annak rendje és módja szerint befejeztük, akkor Gyuri azzal a javaslattal állt elő, hogy a tanulmányoknak legalább egy részét jelentessük meg angolul. Az ő kutatási programjához ugyanis, ahogy ez illik, egy kiadványsorozat is csatlakozik, amelynek ez a 16. kötete. A kötetnek ő adott kissé poétikusan hosszú, felvilágosodás kori műveket idéző címet.

A könyvbemutató közönsége
Rainer M. János bemutatja a könyvet, balra Szakolczai Attila történész

Ez így hangzik: Muddling Through in the Long 1960s. Ideas and Everyday Life in High Politics and the Lower Classes of Communist Hungary. Az alcím: Eszmék és mindennapi élet, fent és lent a kommunista Magyarországon, a cím, kb. úgy fordítható, hogy átevickélés a hosszú 1960-as éveken. A cím Péteri György leleménye, jó figyelemfelhívó cím szerintem és a lényeget is kifejezi bizonyos értelemben. A tavaly magyarul megjelent másfél tucat tanulmányból itt most 8-at közöltünk újra és azt reméljük, hogy ennek révén a nemzetközi tudományosság, ami azért inkább csak angolul szeret olvasni, valamennyire tudomást szerez arról, hogy milyen fajta utakat keresünk. A nyolc szerző tudniillik (Horváth Sándor, Tóth Eszter Zsófia, Valuch Tibor, Varga Zsuzsanna, Péteri György, Kalmár Melinda, Kovács Gábor és jómagam) eléggé szerteágazó tematikát, eléggé eltérő módszereket képvisel. Ily módon ez a kötet talán keresztmetszetet ad arról is, hogy ma hogy fest Magyarországon a jelenkortörténet-írás.

A 2005. december 16-án, az 1956-os Intézetben elhangzott bevezető írott változata.


Kérjük írja meg véleményét, javaslatait.
Copyright © 2000 National Széchényi Library 1956 Institute and Oral History Archive
Utolsó módosítás:  2006. szeptember 18. hétfő

Keresés a honlapon