___Rainer M. János bevezetője a kötethez___Vissza
Rainer M. János bevezetője a Muddling Through in the Long 1960s. Ideas and Everyday Life in High Politics and the Lower Classes of Communist Hungary című tanulmánykötethezA következőkben eldicsekszem két kiadványunkkal, mert szeretném, hogyha tudnának róla. Ez a két könyv még korábban jelent meg.

Az egyik ennek az évnek a nyarán. Péteri György barátom, aki a norvégiai trondheimi egyetem professzora, ott Kelet- és Közép-Európa történetét tanítja, és a kelet- és közép-európai kultúrákkal és társadalmakkal foglalkozó kutatási program vezetője, részt vett a mi tavalyi évben lezárult nagy munkánkban, ami a 60-as évek Magyarországáról szól. Amikor ezt annak rendje és módja szerint befejeztük, akkor Gyuri azzal a javaslattal állt elő, hogy a tanulmányoknak legalább egy részét jelentessük meg angolul. Az ő kutatási programjához ugyanis, ahogy ez illik, egy kiadványsorozat is csatlakozik, amelynek ez a 16. kötete. A kötetnek ő adott kissé poétikusan hosszú, felvilágosodás kori műveket idéző címet.

A könyvbemutató közönsége
Rainer M. János bemutatja a könyvet, balra Szakolczai Attila történész

Ez így hangzik: Muddling Through in the Long 1960s. Ideas and Everyday Life in High Politics and the Lower Classes of Communist Hungary. Az alcím: Eszmék és mindennapi élet, fent és lent a kommunista Magyarországon, a cím, kb. úgy fordítható, hogy átevickélés a hosszú 1960-as éveken. A cím Péteri György leleménye, jó figyelemfelhívó cím szerintem és a lényeget is kifejezi bizonyos értelemben. A tavaly magyarul megjelent másfél tucat tanulmányból itt most 8-at közöltünk újra és azt reméljük, hogy ennek révén a nemzetközi tudományosság, ami azért inkább csak angolul szeret olvasni, valamennyire tudomást szerez arról, hogy milyen fajta utakat keresünk. A nyolc szerző tudniillik (Horváth Sándor, Tóth Eszter Zsófia, Valuch Tibor, Varga Zsuzsanna, Péteri György, Kalmár Melinda, Kovács Gábor és jómagam) eléggé szerteágazó tematikát, eléggé eltérő módszereket képvisel. Ily módon ez a kötet talán keresztmetszetet ad arról is, hogy ma hogy fest Magyarországon a jelenkortörténet-írás.

A 2005. december 16-án, az 1956-os Intézetben elhangzott bevezető írott változata.


Kérjük írja meg véleményét, javaslatait.
Copyright © 2000 National Széchényi Library 1956 Institute and Oral History Archive
Utolsó módosítás:  2006. szeptember 18. hétfő

Keresés a honlapon