___Megújult az 1956-os Intézet fotóadatbázis szolgáltatása___Vissza

Az 1956-os Intézet 1998 óta működteti internetes fotóadatbázisát, amelyben saját és más gyűjtemények digitalizált fotóit teszi elérhetővé és Interneten megrendelhetővé külső felhasználók számára. Mostani fejlesztésünk már a harmadik az adatbázis történetében. Először csak a képek adatai voltak megtalálhatóak, majd maguk a képek is megjelentek és kutathatóvá váltak az adatbázis oldalain.

Legújabb fejlesztésünk során új keretrendszerbe illesztettük a fotóadatbázis szolgáltató portálját és ezt új dizájnba öltöztettük. Interaktívvá tettük az adatbázist: a képekhez megjegyzéseket lehet fűzni, és a máshol már megszokott "bevásárlókosaras" módon meg is lehet ezeket vásárolni. Sajnos a teljesen automatikus lebonyolítást a fotográfiák bonyolult jogi helyzete miatt még nem tudtuk megoldani. A fotók felhasználási ára ugyanis függ a felhasználási területtől, módtól és a jogtulajdonosi helyzettől. Sok esetben még minden egyes felhasználást a jogtulajdonosokkal egyedileg, személyesen kell egyeztetnünk. A helyzet azonban a fényképek felhasználási módjainak sokféleségének köszönhetően, valamint a kereskedelem internetes módjának rohamos térnyerésével reményeink szerint gyorsan változni fog, és így lehetőség lesz a jövőben a közvetlen letöltésre és fizetésre is.

Régi fotóadatbázis szolgáltatásunk még néhány hónapig elérhető marad, fontos azonban megjegyezni, hogy ezen keresztül már nem a teljes fotóadatbázishoz lehet hozzáférni, mivel az új képek már nem kerülnek át a régi adatszerkezettel felépülő korábbi adatbázisba.

Kérjük jelezze észrevételeit, kívánságait! Visszajelzéseikre szükségünk van ahhoz, hogy fotóadatbázisunkat minél felhasználóbarátabbá, könnyebben kezelhetővé tudjuk tenni.


Budapest, 2010. január 6.


Lux Zoltán, Sárközy Réka

Az új fotóadatbázist itt érheti el: http://www.rev.hu/fotodb


Kérjük írja meg véleményét, javaslatait.
Copyright © 2000 National Széchényi Library 1956 Institute and Oral History Archive
Utolsó módosítás:  2010. január 11. hétfő

Keresés a honlapon