___Ötvenhat az ötvenediken. Kritikai szemle a magyar forradalom félévszázados évfordulójára megjelent művekből___Vissza

2006-ban, az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc 50. évfordulója alkalmából soha nem látott mennyiségű alkotás jelent meg a fél évszázaddal korábbi események lefolyásáról, előzményeiről, utóéletéről, szereplőiről és tanulságairól. Rendezvények, kiállítások, konferenciák és emlékülések sokasága szerveződött, dokumentum- és játékfilmek tucatjai készültek. Bár az évfordulóra árnyékot vetett a politikai feszültség és annak utcai kirobbanása, bízunk abban, hogy hosszabb távon a megszületett alkotások vonják meg az évforduló mérlegét.

A jelen tartalomfejlesztéssel éppen ezt kívánjuk megkezdeni. Megpróbáljuk számba venni, hogy a magyar és nemzetközi történettudomány, az egyéni és kollektív emlékezet milyen képet alkotott az 1956-os magyar forradalomról öt évtized múltán. Milyen analitikus-történeti narratívák születtek, milyen új és ismert dokumentumok jelentek meg, hogyan alkotta újjá az ötven évvel ezelőtt történteket a dokumentumfilm és a tudományos ismeretterjesztés. Vizsgálódásunk természetesen nem foghat át minden emlékezeti formát. Abból indulunk ki, hogy a köztéri, elméletileg az örökkévalóságnak szánt művészi reprezentációk (emlékművek, emlékhelyek stb.) mellett ma is várhatóan a nyomtatott könyvek lesznek a leginkább időtálló emlékezeti monumentumok. Nem foglalkozunk a nyomtatást vagy digitális rögzítést nem nyert eseményekkel, hasonlóképpen szemlénk nem terjed ki a művészeti alkotásokra, irodalmi művekre, színházi előadásokra és fikciós filmekre.

A kritikai szemle tárgyai tehát a következők:

1. Könyvek
- önálló kötetben megjelent történeti narratívák
- monográfiák a forradalom általános történetéről
- monográfiák a forradalom helyi történeteiről
- egyéb történeti tanulmányok
- esszék, vitairatok
- összefoglaló és ismeretterjesztő munkák
- emlékiratok, visszaemlékezések
- interjúkötetek
- tudományos apparátussal ellátott forráskiadványok
- egyéb, kötetben megjelent dokumentumközlések
- egykorú fotókat közlő albumok, kötetek
- vegyes műfajú emlékező kiadványok

2. Digitális tartalmak
- Szöveges vagy multimédia CD-ROM-ok, publikus adatbázisok, elemző, és/vagy dokumentumszövegeket, egykorú hang- és képdokumentumokat tartalmazó összeállítások CD-n vagy DVD-n
- tudományos, ismeretterjesztő, egyéb emlékező honlapok, amennyiben a belépés/letöltés 2007. március 20. után is lehetséges


3. Dokumentum- és ismeretterjesztő filmek
- amennyiben országos, esetleg nagyobb helyi televíziós adók sugározták őket
- kereskedelmi forgalomban kaphatók
- más módon archiválták őket és a nyilvánosság számára hozzáférhetőek

 

A projekt megvalósításának főbb szakaszai:

a. Bibliográfia, honlapkatalógus és filmográfia összeállítása (a tartalomszolgáltatás része)
b. Válogatás készítése (végzi az 1956-os Intézet tudományos tanácsa)
c. A kritikai ismertetések (recenziók, review esszék) elkészítése (készítik az 1956-os Intézet tudományos munkatársai, valamint felkért külső szakértők)
d. A hasonló tárgyú kritikai írások bibliográfiájának összeállítása, s amennyiben lehetséges, ezek bekapcsolása a tartalomfejlesztésbe.

A megvalósítás várható időpontja: 2007. december 31.


Kérjük írja meg véleményét, javaslatait.
Copyright © 2000 National Széchényi Library 1956 Institute and Oral History Archive
Utolsó módosítás:  2007. május 25. péntek

Keresés a honlapon