___56. utca___Vissza
Sziget Fesztivál 2006 – 56. utca – A forradalom gyerekszemmel
Az
1956-os Intézet és a Káva Kulturális Műhely sátra a Civil Szigeten
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!1956-ban él két fiú Budapesten, a józsefvárosi Rökk Szilárd utca 10-ben: Gyula (12 éves) és Jancsi (14 éves). Egy házban laknak, együtt játszanak, egy iskolába járnak, együtt élik az életüket. 1956. október 23-án Jancsi elhatározza, hogy naplót ír, mert valami olyan történt, ami eddig még soha: kitört a forradalom! Gyula úgy gondolja, hogy a naplóiírásban is követi barátját. Feljegyezik a szülőktől, szomszédoktól, járókelőktől hallottakat, az egész országban terjengő rémhíreket és pletykákat, a sajtó híreit és kimásolják a korabeli lapok gúnyos karikatúráit is. Leírnak mindent, ami velük és körülöttük történik. Közben élik a pesti gyerekek mindennapi életét: meglátogatják a nagyszülőket, hegedűórára és külön-németre járnak, szánkóznak a szomszéd gyerekekkel, Gyula egy rokon műhelyében Kossuth-címeres jelvényeket gyárt és legfőképpen: meghökkentően sokat olvasnak. Együtt terveznek el egy egész, még nem létező várost, ahol az utcákat a forradalom hőseiről nevezik el.

A naplóírás 1957. március 15-én abbamarad, a naplók pedig a feledés homályába vesztek, egészen 2004-ig, amikor Rainer M. János történész, az 1956-os Intézet főigazgatója, egy író-olvasó találkozón vett részt Tatabányán. A rendezvény végén a Városi Könyvtár igazgatója, Csics Gyula bemutatkozott, és átadott neki egy dossziét, amelyben saját, gyermekkori naplóját őrizgette. A történész már a hazafelé tartó vonaton arra a felismerésre jutott, hogy ritka kincset tart a kezében, és a naplót átlapozva nyomban feltűnt, hogy valójában kétszemélyes történetről van szó. Lennie kell egy másik naplónak, kell lennie egy másik embernek! Hol van Jancsi?

Hosszas nyomozás után kiderült, hogy Jancsi, Kovács János, súlyosan beteg, évek óta egy otthonban él, és tárgyai – beleértve a naplót is – eltűntek. Eközben az 1956-os Intézet vezetése úgy határozott, hogy Csics Gyula naplóját a forradalom 50. évfordulójára önálló kötetben jelenteti meg, és animációs-dokumentumfilmet is készít belőle.

A történet azonban itt nem ért véget! Azokban az órákban, amikor a gyereknapló első szállítmánya 2006 júniusában megérkezett a nyomdából az 1956-os Intézetbe, érkezett a hír, hogy csodálatosképpen megkerült a másik napló is, sőt aznap meg is jelent! Kiderült, hogy Molnos Péter művészettörténész az Ecseri piac vacakjai között talált egy gyereknaplót, bevitte munkahelyére, a Kieselbach Galériába, és Kieselbach Tamás galériatulajdonossal hamarosan arra jutottak, hogy a forradalom 50. évfordulójára ki kell adni a talált naplót!

Ezt a fantasztikus történetet, a két fiú barátságát, közös naplóírásának eredményét szeretnénk megosztani Önökkel kiállításunkon.

A sátorban a kiállítás mellett a Káva Kulturális Műhely munkatársai segítségével az 50-es évek iskolájának hangulatából kaphatnak ízelítőt a látogatók, megoldhatnak korabeli matekpéldákat, fotózkodhatnak a ledöntött Sztálin szobor darabjaival, „stancolhatnak” Kossuth címert, mint Csics Gyula, az egyik naplóíró, és kitölthetnek a kiállításra vonatkozó 56-os totót. A helyes választ adók Csics Gyula naplóját 50%-os kedvezménnyel vásárolhatják meg az 1956-os Intézetben!

Programok:
Augusztus 10-én, csütörtökön, Valuch Tibor, történész (1956-os Intézet) mesél a forradalomról, Augusztus 11-én délután a sátorban tárlatvezetést tart Csics Gyula, az egyik napló szerzője, valamint aznap éjfélkor a naplóból készült animációs-dokumentumfilmet nézhetik meg a Civil Sziget nagyszínpadán. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!


A sátor munkatársai:

Projektvezető:
Lénárt András,
történész, szociológus, PhD hallgató, 1956-os Intézet
Patonay Anita, színész-drámatanár Káva Kulturális Műhely

Bálint Marcell, szociológus
Berényi Eszter, ELTE Szociológia PhD hallgató
Bíró Julianna, közművelődési szakember
Birtalan Liliána, gazdasági vezető, Káva Kulturális Műhely
Bori Viktor, színész-drámatanár, Káva Kulturális Műhely
Boros Andrea, könyvtáros, 1956-os Intézet
Cziboly Ádám, gazdasági vezető, Káva Kulturális Műhely
Gerhard Péter, könyvtáros, Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár
Gyenes Judith, könyvtáros, 1956-os Intézet
Lux Zoltán, informatikai tanácsadó, 1956-os Intézet
Mészáros Balázs, könyvtáros
Rainer M. Nóra, gimnáziumi tanuló, AKG
Romankovics Eda, színész-drámatanár, Káva Kulturális Műhely
Szegő Miklós, reklámgrafikus
Szentesi Balázs, kulturális antropológus
Topits Judit, honlapszerkesztő, 1956-os Intézet
Tótin Ágnes, közgazdász
Valuch Tibor, történész, 1956-os Intézet
valamint a Part színjátszó csoport (Győr)

Vissza a Sziget-főlapra

Kérjük írja meg véleményét, javaslatait.
Copyright © 2000 National Széchényi Library 1956 Institute and Oral History Archive
Utolsó módosítás:  2006. szeptember 18. hétfő

Keresés a honlapon