___A 37. Magyar Filmszemle 1956-os tematikáj___Vissza
 

A 37. Magyar Filmszemle 1956-os tematikájú dokumetumfilm kategóriában az 1956-os Intézet Virtuális Nagydíját

a KÉPZELT FORRADALOM – AVAGY OSZTRÁK-MAGYAR ROMÁNIA

című alkotás nyerte el.

A film a hazai közönség számára érdekes és ismeretlen témát dolgozott fel. Az dokumentumfilm-készítőket sújtó kis költségvetés ellenére az alkotók képi világában változatos filmet sikerült összeállítaniuk. Eredeti helyszíneken forgattak, megszólaltatták a főhőssel egykor személyes kapcsolatban álló embereket, és az archív felvételeket is értő módon illesztették a filmbe. A történet dramaturgiailag jól felépített, mindenki számára könnyen követhető. Külön erénye a filmnek, hogy egyszerre mutatja be a főhős portréját, az erdélyi kisváros, Arad világát és a román állambiztonsági szervezet kíméletlen gépezetét. A film ideális hossza szintén segíti a befogadást.

A Képzelt forradalom mellett Mérei Anna Harminckét sor – 1956 című alkotása volt versenyben az első helyért, végül mégis a fiatal filmkészítőket részesítettük előnyben, ezzel is bíztatva őket a további történelmi témájú filmek készítésére.

A mezőnyből messze kiemelkedő A szabadság dühe című film a legjobb külföldi alkotás díját nyerhette volna el. A professzionális módon megkomponált dokumentumfilmet közönségsikerre is esélyesnek ítéljük, reméljük minél több emberhez fog eljutni.


Ugrás a dokumentumfilmek szemléző oldalára


Kérjük írja meg véleményét, javaslatait.
Copyright © 2000 National Széchényi Library 1956 Institute and Oral History Archive
Utolsó módosítás:  2006. szeptember 23. szombat

Keresés a honlapon