___Ez a divat!___Vissza

Sziget Fesztivál 2005 – Ez a divat! Öltözködés, életmód a hatvanas évek Magyarországán
Az 1956-os Intézet és a Magyar Nemzeti Múzeum sátra a Civil Szigeten Minden érdeklődőt szeretettel várunk!2005. augusztus 10–17. között az 1956-os Intézet és a a Magyar Nemzeti Múzeum közös szervezésében egy – a magyarországi hatvanas évek divatját felidéző – fényképkiállítást mutattunk be a Sziget Fesztivál keretén belül. Az óbudai Hajógyári szigeten évente megrendezett fesztivál az „Civil Sziget” keretében biztosít lehetőséget különféle civil szervezeteknek tevékenységük bemutatására. Idén a fesztivál teljes idejében az 1956-os Intézet és a Magyar Nemzeti Múzeum közös „Ez a divat!” sátra is színesíti a kínálatot.

A programra a Pestiest Sziget és Civil Sziget különszámában, valamint szórólapokon hívjuk fel a figyelmet. 47 fényképből készítettünk kiállítást, a képanyag a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárában őrzött képeiről készített másolatokból állt össze.

Mivel a hatvanas évek hangulatát szeretnénk felidézni, a fényképeken kívül korabeli újságcikkeket, hirdetéseket is bemutatunk, valamint az érdeklődők megpróbálkozhatnak régi keresztrejtvények megfejtésével. A kiállítás megtekintése közben a látogatók magyar és keleteurópai együttesek számait hallgathatják, emellett jaffa, és málna szörppel is kedveskedünk nekik. A képnézegetés után totó kitöltésére invitáljuk a játékos kedvű fiatalokat. A sikeres megfejtők korhű ajándékokat kapnak: a legügyesebbek munkásőr jelvények, bolhapiacon vásárolt képeslapok és emléktárgyak közül választhatnak.

A Sziget Fesztiválra számos külföldi fiatal érkezik, ezért a kiállítás bevezető szövegét és a képaláírásokat lefordítottuk angol és német nyelvre, illetve külön könnyített totót készítettünk a külföldiek számára. Figyelembe véve a szigetlakók- és látogatók életritmusát, naponta kb. déltől este hétig áll nyitva a kiállítás.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

A kiállítás szervezői:

Bálint Marcell, szociológus
Berényi Eszter, ELTE Szociológia PhD hallgató
Bognár Katalin, muzeológus, Magyar Nemzeti Múzeum, Történeti Fényképtár
Gerhard Péter, Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár
Gombár András, SANOMA
Keller Márkus, történész,1956-os Intézet
Mészáros Balázs, PhD ösztöndíjas, ELTE
Lénárt András, történész, 1956-os Intézet
M. Topits Judit, honlapszerkesztő, 1956-os Intézet
Patkós Júlia, jelmez- és divattervező
Rainer M. Nóra, AKG
Valuch Tibor, történész

Fotógaléria a sátrunkról
Keressük a plakáton szereplő kislányt!
Virtuális kiállítás a Civil szigeten lévő fotóinkból
Ezt írták az „Ez a divat” sátorról
Ez történt tavaly a Szigeten!


Kérjük írja meg véleményét, javaslatait.
Copyright © 2000 National Széchényi Library 1956 Institute and Oral History Archive
Utolsó módosítás:  2006. szeptember 18. hétfő

Keresés a honlapon